Блог

Актуално за иновациите в образованието от Сирма Медия

Loading
loading..

Сирма Медия подкрепи Национален конкурс „Млади таланти”

May 31, 2011

Българската технологична компания Сирма Медия – доставчик на цялостни решения в областта на образованието и съвременното представяне на културно наследство за поредна година подкрепи Националния конкурс „Млади таланти”, организиран от Министерство на образованието, младежта и науката. Победителите в надпреварата бяха официално наградени с предметни и парични награди на 27 май, в Националния център за подготовка на ученици за олимпиади. Изпълнителният директор на Сирма Медия Илиян Узунов награди Георги Атанасов и Георги Георгиев от Природоматематическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев”, гр. Габрово, за разработката им BuilderZ - програма за триизмерно моделиране, използваща графичната библиотека OpenGL. Тя е създадена с цел да бъде полезна както на потребители, които тепърва се запознават с триизмерното моделиране, така и на разработчици на приложения в сферата на 3D графиката. Организацията на базата данни позволява манипулирането на всеки отделен елемент от даден обект, има възможности за добавяне на цветове, светлина и картинни файлове, а използването на системните ресурси е оптимизирано за постигане на добра функционалност.

„Националния конкурс „Млади таланти” е ценен не само с подкрепата, която оказва на най-изявените младежи във важен момент от живота им, а и с това, че амбицира всички останали техни връстници, популяризира сред тях познанието, като възможен успешен път за тяхното развитие и в крайна сметка увеличава шансовете България да се позиционира успешно в бъдещото общество на знанието. Затова подкрепата за тази инициатива беше съвсем естествена стъпка за нас и част от цялостната политика на Сирма Груп за подпомагане на младите хора в страната. Преди няколко месеца ние стартирахме програмата Sirma Young Spirit, в рамките на която сме готови да подкрепим с финансови средства и управленско ноухау младежи, които имат идея за стартиране на иновативен бизнес“ - посочи Илиян Узунов - „Радвам се също, че конкретният продукт BuilderZ, който наградихме в рамките на конкурса „Млади таланти“, има пряка връзка и приложение в развиваното от Сирма Медия направление за съвременно представяне на културно-историческо наследство.“

В националния конкурс взеха участие деца от цялата страна, които представиха свои оригинални научни идеи пред учени, учители и свои връстници. Проектите, отличени от журито на първо, второ и трето място, ще представят България на Европейския конкурс за млади таланти – най-престижния европейски форум за млади учени, който тази година ще се проведе в Лисабон, Португалия.

Повече за конкурса
Националният конкурс „Млади таланти” се организира от Министерство на образованието, младежта и науката от 1999 г. Той е част от рамковите програми на Европейския съюз за научни изследвания, технологично развитие и демонстрационни дейности. Целта му е да насърчава младите хора с интерес към науката да развият своите знания и умения и да ги стимулират да поемат по пътя на научната кариера. Участници в конкурса са младежи на възраст между 15-20 години, които подготвят свой научноизследователски проект в три направления: естествени науки, информационни и комуникационни технологии и социални науки. Трите най-добри проекта представят страната ни на Европейския конкурс за млади учени, който всяка година се провежда в различна страна членка на ЕС. Някои от предходните наши участници са носители на различни награди от европейското състезание, спечелени в съревнование с над 140 колектива от цял свят.

Назад